Masakan Malaysia: Nasi Dagang Dari TerengganuUntuk meraikan keesaan Malaysia juga bermakna untuk meraikan kepelbagaian yang lazat. Dalam siri ini, kita melihat dengan lebih dekat pada makanan ikonik negeri dan wilayah di negara ini.

Tanya penduduk tempatan di Kelantan, Terengganu dan Pahang apa hidangan tempatan utama mereka, dan jangan terkejut jika semua mengatakan “nasi dagang”.

Jangkauan nasi dagang meliputi keseluruhan kawasan pantai timur dan meluas ke utara ke selatan Thailand -. Pattani, Yala dan Narathiwat

Ia adalah salah satu sarapan yang paling popular makanan di pantai timur – seperti nasi lemak adalah untuk pantai barat. Malah, nasi dagang telah dipanggil “nasi lemak di Pantai Timur” kerana kedua-duanya adalah santan yang kaya dengan hidangan nasi, tetapi label adalah palsu, ramai akan berkata.

Nasi dagang juga muncul di makan tengah hari dan dinnertime; ia adalah lebih penting cukup untuk disampaikan kepada majlis-majlis perayaan seperti Hari Raya.

Hidangan nasi dan kari, ia adalah makan dengan sendiri. Nama ini bermaksud “nasi trader” dalam Bahasa Melayu dan cerita yang sering diberitahu adalah bahawa ia adalah santapan para pedagang yang telah lalu. Tidak banyak yang diketahui asal-usulnya – hanya keleluasaan dalam bahagian ini di dunia

Bahawa ia adalah satu hidangan asli di rantau ini, kita boleh menjadi tertentu: ia menggunakan sumber-sumber asli yang banyak. dalam penanaman padi ini, regangan pantai. Kari itu dibuat dengan ikan tongkol, satu spesies tuna memancing di luar pantai.

Di Kelantan, nasi santan-diselitkan dibuat dengan beras dagang, beras merah panjang bijirin dengan beberapa hampasnya digilap off, supaya nasi dagang yang mempunyai menarik specks coklat kemerahan.

Di Terengganu, nasi dagang adalah gabungan beras wangi putih dan pulut putih. Jadi sekarang anda tahu perbezaan:. Terengganu nasi dagang biasanya putih, manakala nasi Kelantan dagang adalah berbintik-bintik

Selepas beberapa kajian, kita tahu bahawa beras merah telah ditanam di Thailand, di mana ia dipanggil “beras kargo merah”, kerana beras dieksport secara pukal oleh laut di mana ia mengembara sebagai kargo dalam kapal. Jadi perkataan “dagang” itu mungkin datang dari hakikat bahawa beras merah adalah komoditi.

Walaupun umumnya dianggap sebagai makanan tradisional Melayu, suatu tempat di sepanjang evolusinya, terdapat pengaruh India kari ikan tuna dihidangkan dengan nasi mempunyai selatan watak kari India yang kuat.

Mak Ngah di Kuala Terengganu terkenal dengan nasi dagang.

Dalam pantai India, tuna kari adalah meluas. Beras merah juga popular di Kerala, di mana ia double dimasak – kaedah memasak sama seperti yang digunakan dalam memasak nasi dagang. Beras merah Thai akan diniagakan melalui laluan perdagangan Lautan Hindi yang telah lalu oleh pedagang India.

Nasi lemak telah dikesan ke Sri Lanka.; nasi dagang boleh tiba dengan cara yang sama di pantai timur -. yang sebenarnya memberi kepercayaan kepada cadangan bahawa nasi dagang adalah nasi lemak yang di pantai timur

Penggunaan beras merah masuk akal kerana rasa sedikit pedas yang dan tekstur yang lebih kukuh yang lebih baik boleh berdiri dengan rasa yang kuat daripada tuna kari sangat hanyir dan warna tanah.

Kelantan berkongsi sempadan dengan Thailand dan mempunyai akses mudah ke beras merah untuk nasi dagang itu.; Terengganu tidak sempadan Thailand dan versi nasi dagang berkembang agak berbeza, menggantikan beras dagang dengan pulut dan melati beras -. Yang bekerja sama dengan baik.

Maka nasi dagang adalah hidangan dengan Melayu, Thai dan pengaruh India. Ini tumpuan pelbagai perisa tidak begitu mengejutkan kerana selatan Thailand dan utara Malaysia telah salah satu wilayah yang sama di bawah Kesultanan Melayu Pattani.


Terengganu nasi dagang biasanya dibuat dengan dua bahagian beras jasmine dan satu bahagian pulut putih. Ia berperisa dengan santan, halba, bawang merah, halia, daun pandan (pilihan) dan sedikit garam laut. Nasi sedang digabungkan dan direndam selama beberapa jam, toskan dan kemudian dikukus sebahagiannya memasak. Santan masin dikacau dalam dan ia dikembalikan kepada pengukus untuk menyelesaikan memasak, dan aromatik ditambah. Dengan cara ini hasil memasak di berkilat, berkilat, setiap butiran beras – ia adalah jauh lebih hebat kepada mendidih.


Penduduk tempatan sering memasak kari ini menggunakan pes rempah pracampuran dari pasaran.. Pes rempah adalah gabungan rempah kering (popular dalam kari India) dan pes rempah basah (popular dalam kari Melayu). Rempah kering adalah biji ketumbar, jintan manis, halba, lada hitam dan cili kering. The aromatik segar bawang putih, halia, lengkuas dan bawang merah. Sesetengah tukang masak menambah serai, kunyit dan belimbing buluh untuk campuran juga. Ia acidulated dengan gelugor asam dan berpengalaman dengan gula merah dan belacan.

A jeruk muda timun, lobak merah dan bawang (acar timun) biasanya berkhidmat sebagai ulam, bersama-sama dengan telur rebus.


Lebih hidangan dari Terengganu


Ini snek tradisional Melayu yang diperbuat daripada ikan dan tepung sagu bersama garam dan gula. Ia dinikmati untuk, rasa umami kaya hanyir dan tekstur kenyal atau rangup. Terdapat dua jenis utama lekor: dihiris nipis dan digoreng sehingga kering dan rangup, atau berbentuk sosej dan digoreng atau dikukus. Semakin tebal, berbentuk sosej lekor adalah kenyal dan lekor nipis rangup. Keropok lekor biasanya dihidangkan dengan sos cili-berduri yang segar mencelup.


Ini ulam mudah yang dibuat biasanya cili hijau disumbat dengan pengisian pes ikan ditumbuk dan kelapa parut adalah popular di kawasan-kawasan di mana ikan dan kelapa yang banyak. Cili disumbat adalah simmered dalam santan sehingga masak. Ia biasanya dihidangkan sebagai perasa bersama nasi.Aromatic dan lazat dengan cara yang hanyir, sata adalah makanan ringan Terengganu tradisional yang diperbuat daripada ikan paste berperisa dengan bawang, halia dan cili merah, dan berpengalaman dengan garam dan gula. Ia dibalut ke dalam kon sedikit atau petak-petak segi tiga dan Thread melalui sebatang buluh sebelum dipanggang di atas api arang sehingga pembalut itu hangus, memberikan yang bagus, rasa berasap. - infoje

0 Response to "Masakan Malaysia: Nasi Dagang Dari Terengganu"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2