Doktor Ini Dedah Antara Bahan Kimia Yang Ada Dalam Produk Harian Tidak Boleh Digunakan Oleh Wanita Yang Sedang HamilPasti ramai antara ibu-ibu diluar sana tidak tahu bahawa semasa hamil kandungan mereka begitu mudah terdedah kepada bahan kimia yang mereka guna contohnya dari alat kecantikan seperti merkuri.

Bahan kimia ini boleh menjejaskan bayi dalam kandungan, adakah hanya merkuri merbahaya? sebenarnya ada banyak lagi bahan kimia yang perlu mereka elak gunakan tetapi ianya terdapat dalam produk kegunaan harian.

Jom kita baca bahan kimia kosmetik yang tidak boleh digunakan seperti yang telah disenaraikan oleh Doktor Zubaidi Hj Ahmad ini.


KOSMETIK YANG TIDAK BOLEH DIGUNAKAN SEMASA HAMIL


Perhatikan pada label dan bercakap dengan ahli farmasi yang bertugas ketika membeli bahan kosmetik yang dijual di farmasi.

Ini bagi mengurangkan risiko kemudaratan ketika hamil, elakkan kosmetik yang mengandungi bahan-bahan ini.

1. Aluminum chloride hexahydrate: Terutama pada deodorant dan spray antiperspirant.

2. Beta hydroxy acids: Salicylic acid, 3-hydroxypropionic acid, trethocanic acid and tropic acid pada kream pemutih muka.

3. Kream sunscreens: Avobenzone, homosalate, octisalate, octocrylene, oxybenzone, oxtinoxate, menthyl anthranilate and oxtocrylene.

4. Diethanolamine (DEA): terdapat pada shampoo.

5. Rebonding rambut. Bahan kimia yang meluruskan rambut mengandungi formaldehyde, quaternium-15, dimethyl-dimethyl (DMDM), hydantoin, imidazolidinyl urea, diazolidinyl urea, sodium hydroxymethylglycinate, and 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (bromopol).

6. Bahan pemutih kulit seperti hydroquinone, idrochinone and quinol/1-4 dihydroxy benzene/1-4 hydroxy benzene.

7. Bahan plastik dan pengawet mengandungi propyl, butyl, isopropyl, isobutyl dan methyl parabens.


8. Bahan plastik dan pewangi sentetik mengandungi diethyl dan dibutyl phthalates.

9. Ubat jerawat dan pembersih muka Vitamin A, retinoic acid, retinyl palmitate, retinaldehyde, adapalene, tretinoin, tazarotene dan isotretinoin.

Kredit: siakapkeli

0 Response to "Doktor Ini Dedah Antara Bahan Kimia Yang Ada Dalam Produk Harian Tidak Boleh Digunakan Oleh Wanita Yang Sedang Hamil"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2