Berikut adalah 10 peraturan dan fakta perkara pelik yang orang Jerman buat yang orang negara lain tak akan buat.


1. Ahad yang senyap


Hari Ahad adalah hari senyap, tak boleh buat bising, tak boleh mesin atau potong rumput, tak boleh tebuk dinding, tak boleh buat apa-apa bunyi sekalipun.

Nak buang botol ke dalam tong sampah pun tak boleh. Itu adalah undang-undang, maka jangan dilanggar nanti polis datang.

Ahad adalah hari untuk orang Jerman berehat bersama keluarga katanya. Kedai dan shopping complex semuanya ditutup.


2. Waktu senyap untuk tidur pukul 12 tengahari hingga 3 petang setiap hari


Dalam kontrak sewa rumah juga termaktub perkara ini yang mana anda tidak boleh buat sebarang bunyi setiap hari pada jam tersebut, tak kisahlah bunyi kuali sebab goreng mee ke, tebuk dinding ke, buang sampah ke, anak menangis ke, atau apa sajalah. Polis datang jugak nanti. Jangan sampai polis sampai 2-3 kali nanti kena halau pulak.


3. Tak boleh basuh kereta di tempat terbuka dan pada hari Ahad


Nak basuh kereta mestilah kat tempat yang ada sistem perparitan yang betul dan biasanya dibasuh di kedai.

Orang jerman takut air sisa sabun tadi meresap ke tanah dan mencemar air bawah tanah. Apatah lagi hari Ahad, memang tak boleh basuh langsung – kedai basuh kereta pun tutup.


4. Bungkus atau masukkan barang anda sendiri ke dalam beg plastik ketika membeli


Anda pergi ke supermarket beli gula, tepung, susu, telur dan sebagainya penuh satu troli dan sampai kat juruwang, dia hanya scan dan tolak barangan anda ke hujung dan anda kena masukkan sendiri semua barangan tadi.

Beg plastik biasanya kena beli atau ada sesetengah supermarket bagi free. Biasanya orang jerman bawak beg sendiri macam beg ikea yang biru tu.


5. Orang Jerman takut angin


Pintu dan tingkap rumah anda perlu sentiasa ditutup tak kira musim panas atau sejuk.

Orang Jerman percaya yang angin luar menyebabkan pelbagai penyakit. Jadi kalau dalam tren tu panas maka berpeluhlah anda, kalau bukak tingkap nanti kena marah. Haisshhhh.


6. Adalah salah untuk menutup muka ketika demonstrasi


Demonstrasi jalanan di Jerman ini boleh dikatakan ada setiap minggu. Setiap hari Sabtu pasti ada demo dan dibenarkan.

Biasanya demonstrasi jalanan akan diiringi oleh polis dan semua orang dibenarkan berdemo dengan syarat dapat permit dulu.

Namun, ketika demo tak boleh tutup muka dengan sapu tangan ke, mask ke atau apa-apa sajalah. Its illegal katanya.


7. Tunjuk isyarat jari tengah adalah salah disisi undang-undang


Jika anda tengah marah dan anda tunjuk isyarat “fxxk” menggunakan jari tengah kat sesiapa sahaja, maka jika orang tu buat report polis maka anda akan disaman.


8. Ucapan hari lahir atau “happy Birthday” mestilah pada tengah malam


Jangan sesekali wish happy birthday kat orang Jerman in advance atau lebih awal dari waktunya.

Pantang besar ni sebab diorang cakap bad luck kalau wish awal.

Bagi hadiah atau kad awal pun tak boleh. Mesti bagi pada tengah malam tu. Kalau bagi terlewat, tak tau pulak, mungkin bad luck juga.


9. Semua benda dialih bahasa ke dalam Jerman


Semuanya di Jerman adalah dalam bahasa Deutsch. Paling tak best adalah kalau nak menonton filem. Semua filem yang masuk ke Jerman ni dialih suara ke bahasa Jerman.

Tajuk pun tukar jugak dan paling best biasanya tajuk tu macam takde kena mengena dengan filem.

Contohnya filem Die Hard tukar jadi Die Slowly, Taken jadi 96 Hours, filem Korean Tae Guk Gi (The Brotherhood of War) di tukarnya jadi When Brother Have To Shoot Each Other!


10. Blow your nose atau buang hingus anda di mana sahaja anda suka


Orang Jerman ni tak kira masa atau tempat, dia boleh 'buang hingus' depan orang, dalam keretapi, di meja makan, dalam mesyuarat dan di mana-mana saja dia suka. Eeeeeeeewwww.

Jadi, bagi sesiapa yang nak datang bercuti, belajar atau bekerja di Jerman, kena bersedialah untuk menghadapi semua perkara di atas. - sentiasabikinpanas

Post a Comment

 
Top