Ingin Cipta Rekod Malaysia "The Biggest Bowl Of Laksa Sarawak" Tetapi Membazir…SATU rekod baharu berjaya dicipta di Sarawak apabila sebuah pusat beli-belah terkemuka di negeri itu mencatat nama dalam Malaysia Book of Records kerana menyediakan hidangan Laksa Sarawak terbesar.

Menurut laporan portal The Borneo Post, laksa ‘gergasi’ yang mengambil masa hampir 18 jam untuk dimasak itu dianggarkan seberat 600 kilogram (kg) dan cukup untuk dimakan 1,500 orang.

Penyedian hidangan terbesar itu dilakukan pada Jumaat lepas di Plaza Merdeka dan ia dihidangkan dalam sebuah mangkuk yang direka khas, membabitkan penggunaan 225 kg bihun dan 80 kg ayam, sebagai antara bahan-bahannya.

DATUK SIM KUI HIAN (DUA, KANAN) MENGGAUL LAKSA SARAWAK DALAM ‘MANGKUK’ BESAR BERSAMA CHEF WAN .

Namun apa yang menjadi isu apabila kesemua laksa itu dilaporkan dibuang begitu sahaja selepas pertunjukkan tesebut.

Laporan portal itu turut menyebut, penganjur memberikan alasan laksa itu tidak bersih untuk dimakan dan terpaksa dibuang kerana tidak sihat.

Ia sekaligus menerima pelbagai reaksi daripada orag ramai, yang rata-ratanya tidak bersetuju dengan tindakan tersebut.


Kata mereka, tindakan penganjur itu dilihat kurang bijak kerana ia merupakan satu pembaziran.

Mencatat rekod itu adalah satu kejayaan, namun bukanlah sampai ia perlu melibatkan pembaziran makanan demi mencapai tujuan tersebut.

Tinjauan di akaun Facebook pusat beli-belah itu mendapati, netizen membanjiri ruang komen dengan pendapat masing-masing.


Acara memasak Laksa Sarawak terbesar itu disaksikan oleh Menteri Kerajaan Tempatan, Datuk Dr Sim Kui Hian, dengan penyerahan sijil Malaysia Books of Records yang dilakukan wakilnya, Mohamad Alex Edward.

Ia adalah bersempena pembukaan medan selera Food Plaza di Plaza Merdeka dan bertujuan mempromosikan juadah tradisi Sarawak itu ke peringkat antarabangsa, selain mempromosikan Sarawak sebagai destinasi pelancongan. - MYNEWSHUBManarik: Anda Berpeluang Memenangi Hadiah Bernilai RM20,000 Dengan Hanya Beberapa Klik Mudah Sahaja! Lawat Di Sini Untuk Mengetahui Dengan Lebih Lanjut.

0 Response to "Ingin Cipta Rekod Malaysia "The Biggest Bowl Of Laksa Sarawak" Tetapi Membazir…"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2