Gadis Australia Menderita Tulang Belakang Berpintal


Samantha Harris (kiri) kesuntukan masa untuk menjalani pembedahan membetulkan tulang belakang yang berpintal (gambar x-ray).

SYDNEY:
Seorang remaja Australia perlu menjalani pembedahan segera bagi menyelamatkan nyawa selepas tulang belakangnya berpintal dari dalam badannya.

Samantha Harris menderita penyakit yang dikenali sebagai scoliosis iaitu pembentukan tulang belakang tidak normal, sejak dia berusia tujuh tahun.

Jelas remaja itu, pada awalnya dia menggunakan alat sokongan tulang belakang tetapi tidak lagi memakainya kerana sering dibuli di sekolah.

Masalah tersebut semakin buruk tetapi Samantha tidak dapat menjalani pembedahan kerana berat badannya yang terlalu ringan.

Remaja yang tinggal di Brisbane, Australia itu hanya boleh menjalani pembedahan bagi menyelamatkan nyawanya tetapi perlu menaikkan berat badan.

Kini pada usia 18 tahun, masa buat Samantha semakin suntuk apabila imej x-ray dikongsi dalam web mengumpul dana, menunjukkan tulang belakangnya melengkung 112 darjah.

Jika tidak dibedah, keadaan itu akan menyebabkan seluruh organ dalamannya rosak dan mengundang kematian.

"Tulang belakang saya mula memintal paru-paru dan kini saya hanya memiliki kapatisi 30 peratus sahaja satu daripada organ tersebut.

"Jika tidak menjalani pembedahan, saya akan mati. Kenyataan ini menakutkan tetapi saya tidak mahu perkara ini berlaku," katanya seperti dilaporkan portal Courier-Mail.

Samantha perlu mengumpul dana sebanyak 12,000 pound (RM61,000) bagi menampung kos pembedahan tersebut. - mstar

0 Response to "Gadis Australia Menderita Tulang Belakang Berpintal"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2