Ternyata Tumbuhan Bertasbih kepada Allah

Heart of nature - Hati alam
Pada sebuah kajian ilmiah yang diberitakan oleh sebuah majalah sains terkenal, Journal of Plant Molecular Biologies, menyebutkan bahawa sekumpulan ilmuwan yang mengadakan penyelidikan mendapati ada suara halus yang keluar dari sebahagian tumbuhan yang tidak boleh didengar oleh telinga biasa. Suara tersebut berjaya disimpan dan dirakam dengan sebuah alat perakam tercanggih yang pernah ada.
 
Para saintis selama hampir 3 tahun meneliti fenomena yang mengejutkan ini berjaya menganalisis denyutan atau detik suara tersebut sehingga menjadi isyarat-isyarat yang bersifat cahaya elektrik (kahrudhoiyah) dengan sebuah alat canggih yang bernama Oscilloscope. Akhirnya para saintis tersebut boleh menyaksikan denyutan cahaya elektrik itu berulang lebih dari 1,000 kali dalam satu saat!
 
Prof. William Brown yang mengetuai para pakar sains untuk mengkaji fenomena tersebut mengisyaratkan setelah dicapainya hasil bahawasanya tidak ada penafsiran ilmiah atas fenomena tersebut. Padahal seperti diakui oleh sang profesor bahawa pihaknya telah menyerahkan hasil kajian mereka kepada universiti-universiti serta pusat-pusat kajian di Amerika juga Eropah, akan tetapi semuanya tidak mampu menafsirkan fenomena malah semuanya tercengang tidak tahu harus mengulas apa.
 
Pada kesempatan terakhir, fenomena tersebut dihadapkan dan dikaji oleh para pakar dari United Kingdom, dan di antara mereka ada seorang ilmuwan muslim yang berasal dari India. Selepas 5 hari mengadakan kajian dan penyelidikan ternyata para ilmuwan dari UK tersebut angkat tangan. Sang ilmuwan muslim tersebut berkata: "Kami umat Islam tahu tafsir dan makna dari fenomena ini, bahkan semenjak 1,400 tahun yang lalu!"
 
Maka para ilmuwan yang hadir pun tersentak dengan pernyataan tersebut, dan memintanya untuk menunjukkan tafsir dan makna dari kejadian itu.
 
Sang ilmuwan muslim segera membaca firman Allah Subhanahu wa Ta'ala:
 
وإن من شيء إلا يسبح بحمده ولكن لا تفقهون تسبيحهم إنه كان حليما غفورا 
"... Dan tak ada suatu pun melainkan bertasbih dengan memuji-Nya, tetapi kamu sekalian tidak mengerti tasbih mereka. Sesungguhnya dia adalah Maha Penyantun lagi Maha Pengampun." (Surah Al-Isra ' : 44)
 
Tidaklah suara denyutan halus tersebut melainkan lafaz jalalah (nama Allah) sebagaimana kelihatan dalam skrin. Maka keheningan dan kehairanan yang luar biasa menghiasi dewan di mana ilmuwan muslim tersebut bercakap.
 
Subhanallah, Maha suci Allah! Ini adalah salah satu mukjizat dari sekian banyak mukjizat agama yang haq ini! Segala sesuatu bertasbih mengagungkan nama Allah.
 
Akhirnya orang yang bertanggung jawab terhadap kajian ini, iaitu profesor William Brown menemui sang ilmuwan muslim untuk membincangkan tentang agama yang di bawa oleh seorang Nabi yang ummi (tidak boleh baca tulis) sebelum 1400 tahun lalu tentang fenomena ini. Maka ilmuwan tersebut pun menerangkan kepadanya tentang Islam, setelah itu dia memberikan hadiah al-Quran dan terjemahnya kepada sang profesor.
 
Selang beberapa hari selepas itu, profesor William mengadakan ceramah di Universiti Carnich - Miloun, dia berkata: "Dalam hidupku, aku belum pernah menemui fenomena seperti ini selama 30 tahun menekuni pekerjaan ini, dan tidak ada seorang saintis pun dari mereka yang melakukan pengkajian yang mampu menafsirkan apa makna dari fenomena ini. Begitu pula tidak pernah ditemui kejadian alam yang boleh menafsirinya. Akan tetapi satu-satunya tafsir yang boleh kita dapati adalah dalam al-Quran. Hal ini tidak memberikan pilihan lain buatku selain mengucapkan syahadatain: "Aku bersaksi bahawa tidak ada ilah yang haq melainkan Allah, dan bahawa Muhammad adalah hamba dan utusannya!"
 
Profesor ini telah mengumumkan Islamnya di hadapan para hadirin yang sedang terkejut.
[IslamPos] menerusi unikversiti

0 Response to "Ternyata Tumbuhan Bertasbih kepada Allah"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2